Astazi am avut o discutie cu o persoana care spune ca este un bun astrolog. Discutia se referea la miscarea Lunii in jurul propriei axe.

Plecam de la faptul ca Luna in tot timpul existentei sale a aratat o singura fata Pamantului. Motivul este, conform spuselor amicului meu, ca Luna are o miscare de revolutie in jurul Pamantului in timpul careia face o singura miscare de rotatie in jurul propriei axe. Aceeasi parere o puteti gasi in multe articole despre astronomie.

Am atasat o fotografie pentru a avea si o imagine a fenomenului.

Am colorat in rosu fata Lunii pentru a arata ceea ce este in realitate. In decursul unei miscari complete in jurul Pamantului vedem o singura parte a ei, asa cum am scris si intr-un post anterior.

Pornind de la acest fapt putem spune ca:

– un autoturism aflat in sens giratoriu are o miscare de revolutie in jurul spatiului verde din sensul giratoriu, DAR si o miscare de rotatie in jurul axei sale( a masinii);
– un atlet care alearga pe o pista pe un stadion are o miscare de revolutie de-a lungul pistei in jurul gazonului, dar si o miscare de rotatie in jurul axei sale.

In cazul Lunii, al masinii si al atletului lucrurile stau la fel din punctul meu de vedere.

Pentru a fi mai explicit luam exemplul atletului. Are miscare de revolutie pe pista e corect. Are miscare de rotatie in jurul axei sale … este relativ din punctul meu de vedere. Pentru ca de pe gazon se vede o singura parte a sa. Daca un observator este pe gazon va vedea aceasi parte a atletului. In raport cu spectatorii are o miscare de rotatie in jurul propriei axe. Un observator din tribuna va vedea toate partile atletului, spre deosebire de cel ce sta pe gazon.

Ideea de baza a astrologilor care sustin ca putem vedea doar o parte a lunii este ca Luna in decursul a 29 zile (aproximativ) face o rotatie completa in jurul Pamantului si in jurul axei sale. Ceea ce spun eu este ca Luna poate avea orice viteza in jurul Pamantului atata timp cat isi arata doar o singura fata. Se poate deplasa si mai repede si mai incet ca tot acelasi lucru este cu partea pe care o vedem noi de pe Pamant.

Aceste lucruri ma duc cu gandul la faptul ca Luna este deosebita de satelitii naturali. Are o vointa mare de a ne arata o singura parte. Ar putea fi artificiala?!

Asadar as ruga daca cineva ma poate lamuri cum si de ce se misca Luna intr-un anumit fel sa o faca. Sunt deschis la orice explicatie.