Marte in mitologia romana este zeul razboiului. In horoscop guverneaza zodia Berbec. In sistemul nostru solar este a patra planeta de la Soare din cele 9: Mercur, Venus, Terra, Marte.

Marte este denumita si planeta rosie – aceasta denumire (conform wikipedia) i se datoreaza prezentei oxidului de fier existent la suprafata ei. Citind paginile din Wikipedia aflam ca Marte are o raza ecuatoriala de 3376.2 km – jumatate cat cea a Terrei, ziua dureaza cu o jumatate de ora in plus fata de cea a Pamantului iar un an dureaza aproximativ cat doi ani terestri. Marte are doi sateliti naturali – Phobos si Deimos. Temperatura planetei variaza intre -140 si +20 grade Celsius.

Cu o zi in urma am avut cursul de astronomie in cadrul Astroclubului “Calin Popovici” si vizionari cu telescopul. In aceasta perioada a anului, dupa asfintitul Soarelui, se pot vedea pe cer din Romania urmatoarele, incepand din nord catre sud :

– Steaua Polara;
– Ursa Mica;
– Ursa Mare;
– Casiopeea;
– Pleiadele;
– Constelatia Orion;
– Nebuloasa Orion;
– Planeta Marte;
– Steaua Sirius (Constelatia Cainele Mare).

Am observat cele enumerate mai sus cu un telescop de mare putere si am fost foarte incantat de cele vazute.
Planeta Marte se vede ca un disc mic de culoare rosie iar in aceasta perioada se afla in opozitie si cel mai aproape de Terra – lucrul acesta determinand vizibilitatea ei pe toata durata noptii.

Sursa Foto: Wikipedia

Advertisements